OVER HET KASTEEL VAN DURAS

Tussen geschiedenis en traditie

Sint-Truiden
Gebouwd in 1789
2 gastenkamers
Evenementen en seminaries
GESCHIEDENIS

Van zijn oorsprong tot nu

 

Oorspronkelijk stond er op deze plaats een oude waterburcht van de graven van Duras, die al in 1102 werd genoemd. Het huidige kasteel, een typisch voorbeeld van neoclassistische architectuur, is gebouwd tussen 1787 en 1789 door baron Jean Joseph Van der Noot, en zijn echtgenoot Florence de Ruyssche, gravin van Elissem, nabij Landen. Eén van hun kinderen, Louise, trad in het huwelijk op 27 april 1803 met Prins Louis de Ligne. Ze hadden drie kinderen onder wie een zoon, Eugène, die een troonpretendent van België zou worden. Na de dood van haar echtgenoot in 1813, trad Louise een tweede maal in het huwelijk met graaf Charles d’Outremont, wiens familie nog steeds in het bezit is van het kasteel. Eén van de zussen van Charles, gravin Henriette d’Oultremont, trouwde in 1843 met koning Willem I van Nederland, die om met deze katholieke belg te mogen trouwen troonsafstand moest doen. De briefuitwisseling tussen Henriette en Koning Willem van Oranje ligt voor de helft in de archiefkamer van het kasteel, de andere helft wordt bewaard in een museum in Nederland. In de majestueuze trappenhal staat ook een grafsteen met zijn naam.

Het kasteel onderging verschillende transformaties, als gevolg van modeveranderingen in de 19e eeuw, een brand in 1905 en de ontploffing van een V1-raket aan het einde van de tweede Wereldoorlog.

In 2015 onderneemt de huidige eigenaar, graaf Ghislain de Liederkerke, grote renovaties van de vleugel gebouwd in de 19e eeuw, die hij met zijn vrouw en hun vier dochters bewoont. Het is dus heel goed mogelijk dat u kinderen hoort lachen over de binnenplaats of in het park ziet spelen.

Op zoek naar een locatie voor uw evenement of gewoon voor een nacht?

Het kasteel van Duras beschikt over 2 slaapkamers ( Koepel en Rotonde) en 3 locaties voor de organisatie van evenementen (outdoor, indoor, boogschutterszaal)

evenementen locaties

gastenkamers

kasteel

Gratis WiFi

Gratis WiFi beschikbaar in alle kamers.

Gratis parking

Het kasteel beschikt over parkingplaatsen voo uw voertuig.

Een confortabel bed

Elke kamer beschikt over een dubbel bed King Size van 180 x 200 cm

Een uitgeruste badkamer

De badkamers zijn uitgerust met zeep, shampoo, een haardroger, badlakens en badjassen.

Fietsen ter beschikking

Fietsen staan ter beschikking om de regio te ontdekken.

Het ontbijt in supplement

De prijs voor het ontbijt bedraagt 15€ per persoon per nacht.

Wandel- en fietstochten

Het Kasteel van Duras, met zijn meer dan 300 omliggende hecaren is het vertrekpunt bij uitstek om de prachtige streek van Haspengouw te ontdekken, te voet of met de fiets (fietsen zijn beschikbaar op vraag).

Het domein

Accessible par une longue drève de platanes, le château fait partie d’un grand domaine de plus de 300 hectares composé de bois, prairies, champs, d’un grand potager emmuré abritant un vignoble, un verger, un ancien moulin à eau,…Il est traversé par des ruisseaux qui alimentent les douves et l’étang qui entourent le château et son parc attenant de style anglais.

Bloesem van de fruitbomen

De fruitteelt is alomtegenwoordig in Haspengouw, en ook op het domein van het kasteel van Duras bevindt zich een boomgaard.

De bloesemperiode in het voorjaar is het topmoment om de regio te ontdekken en te genieten van de prachtige landschappen.

Rondleiding van de wijngaard

Op het domein van het kasteel van Duras is het wijndomein “Gloire de Duras” gevestigd. Aarzel niet ons te contacteren voor een bezoek aan de wijngaard.

Rondleiding van de brouwerij & alcoholstokerij van Wilderen

Op 2,5 km wandelafstand van het kasteel bevindt zich de brouwerij van Wilderen waar verschillende bieren worden gebrouwen alsook een gin en een rhum worden gedistilleerd.

U kan er een rondleiding krijgen van de installaties of genieten van de bar en zijn grote terras in een sfeervolle ambiance.

http://www.distillerywilderen.be/

Bezoek Sint-Truiden, Haspengouw en Limburg

De regio Haspengouw, gelegen in het zuiden van Limburg, kent een groot aantal monumenten, kastelen, kerken en andere historische gebouwen.

Ga zeker op ontdekking van dit rijke verleden. Sint-Truiden is een historische stad die zijn authentieke charme heeft behouden, gecombineerd met een resoluut moderne stijl.

Ontdek deze prachtige streek en zijn vele boomgaarden, verborgen parels en idyllische dorpjes.

https://www.visitlimburg.be/

https://www.visitsinttruiden.be/

Checkin & Checkout

Aankomst kan gebeuren vanaf 13u. De dag van uw vertrek is de kamer tot uw beschikking tot 15u.

Annuleringsvoorwaarden

U kan kosteloos annuleren tot 2 dagen voor uw boeking. Door contact met ons op te nemen per e-mail, per telefoon of via het formulier.

Huisregels
  • Dieren zijn niet toegelaten
  • Roken is niet toegestaan
  • Zorgvuldige omgang met het meubilair
  • Respect voor de natuur en het wild die er leeft
HEBT U VRAGEN?

Aarzel niet en stel ze ons

Uw gastvrouw en gastheer

GABRIELLE & GHISLAIN DE LIEDEKERKE

Wij zijn de huidige eigenaars van het kasteel en wonen er met onze 4 dochters.

ONTWERP UW EVENT!

U wenst een event op te richten?

Het kasteel beschikt over meerdere binnen- en buitenlocaties met een ontvangstcapaciteit van 50 tot 1.000 personen.

(+32)479/31.80.38
Park 1, 3803 Duras
info@duras.be

Contact